GAMMAL VATTENDOM SKADAR MILJÖN
DOM: Vattendomstolen beslutade följande
Meddelande å vattendomstolens kansli i Vänersborg den 17 november 1930
Hinder mot bifall till ansökan om tillstånd att för bättre utnyttjande av det vid Häätorpssjöns utlopp belägna Risheds vattenfall och med bibehållande av befintliga dammar reglera vattnets avrinning från Stora Sandsjön, Mållsjön, Sora och Lilla Björsjön samt Hållsjön möter icke i anledning av bestämmelserna i 2 kap. 3 § 1 stycket vattenlagen eller på annan grund; med stöd härav och med hänsyn till vad i målet förekommit prövar vattendomstolen lagligt . . .
Skrivelse från Mollsjöns fiskevårdsförening (oktober 2013)
Till Ale-kuriren, politiker och berörda tjänstemän i Ale och Göteborg
För en del av er är nedanstående ett välkänt ämne och för andra kanske en nyhet.
Det är nu nära 1 miljon kubikmeter (>950 000 km³) välkalkat vatten som hittills lämnat Mollsjön för att i enighet med gällande vattendom förse Lindåsens kraftverk med vatten för energiproduktion.
Denna exempellösa rovdrift på en av Ale kommuns naturresurser har hittills medfört att mer än hälften av sjöns totala vattenvolym nu har lämnat sjön.
Vattennivån i Mollsjön är kritiskt låg
och den torra sommaren är inte enda orsaken. En över 80 år gammal vattendom gör det möjligt för Lindåsens kraftverk att använda vattenflödet, med en märkbart sänkt vattennivå som följd. Samtidigt kan Mollsjöns fiskevårdsförening och Ale kommun bara se på.
I utkanten av Vättlefjälls naturreservat ovanför Nödinge ligger Mollsjön. Det är en grund sjö som endast uppmäter ett djup på omkring 9,5 meter, vilket gör den optimal som badsjö under sommaren.